2021.07.10.

A Biedermannok emlékeinek nyomában túra

A Biedermannok emlékeinek nyomában túra

Jellege:körtúra

A túra hossza: 5 km.

Helyszín: Kikerics Erdészeti Erdei Iskola, Sasrét.

Megközelíthető: a 67-es útról személyautóval, vagy Almamellékről erdei kisvasúttal

Program kezdete: 10 óra 30 perc.

Program díja: 1000 Ft/fő (a vasúti díj külön fizetendő)

Kisvasút indul Almamellékről: 10.00

Kisvasút indul Sasrétről: 13:00 és 16:00

Ebéd lehetőség: Biedermann Vadászkastély, Sasrét

A program résztvevőinek létszáma korlátozott, ezért regisztrációhoz kötött. Határidő: 07.08.

Leírás:Biedermann Rezső báró hajdani uradalmi birtokára vezet ez a kellemes, múltidéző túra. Az erdőből hirtelen előbukkanó, impozáns pince-magtár épülete egy 1905-ben téglából készült, 3 szintes építészeti emlék. Vastag falai között régi munkagépeket is megcsodálhatunk. Boltíves pincéje 70 m hosszan nyúlik a domboldalba. Megtekintése után leereszkedünk a közeli, 1888-ban megszűnt üveghuta helyszínére, ahol a gyerekek türkiz színű, legömbölyített üvegdarabok után kutathatnak. Majd meglátogatjuk a Cigány forrást és a régi németlukafai temető még épen maradt sírjait. A túra során a kényelmes lábbeli viselete ajánlott.

Korábbi hírek

Éjszakai túra a Zselici Csillagparkban

2017.08.19.

Zselici éjszakai túra során megismerkedhetnek Magyarország egyik legtisztább, fényszennyezéstől majdnem mentes csillagos égboltjával, a nyári csillagképekkel, leglátványosabb objektumokkal. A túra kb. 5 kilométeres. A túra végén rövid távcsöves bemutatót tartunk.

Húsvéti nyuszijárat az Almamelléki kisvasúton

2017.04.14.

Zötykölődő kisvonat viszi a gyerekeket a húsvéti nyuszitojás keresés helyszínére, az Ősbükköshöz. Az erdőjáró keresgélés után kézművesség az erdei iskola oktatótermében.

Éjszakai Kalandtúrák a Budakeszi Vadasparkban

2017.04.07.

A látogatók az Éjszakai Kalandtúrák során szakvezetők kíséretében nyerhetnek exkluzív bepillantást a Budakeszi Vadaspark záróra utáni életébe. Ez azért különösen izgalmas, mert a vadasparkban lakó állatok némelyike éjszakai életmódot folytat, így mikor a nap lenyugszik, ők akkor kezdik – vagy épp folytatják – a szokásos napi rutinjukat: esznek, isznak, játszanak, rohangálnak, fára másznak, vadásznak, vagy éppen aktív társadalmi életet élnek. Az éjszakát a máskor nem hallható zajok, neszezések, kaparások, horkantások, huhogások és szárnysuhogások teszik még borzongatóbbá.

Csillagászati Világnap Felsőtárkányban

2017.04.03.

Éjszakai tanösvény-bejárás és csillagászati bemutató a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében Felsőtárkányban. Csak derült égbolt esetén!

Tavaszköszöntő túra a Kerecsendi Erdőben

2017.04.02.

A Kerecsendi Berek-erdő természetvédelmi terület bejárása szakvezetéssel, a helyre jellemző legszebb aspektusban, mikor odvas keltikék és egyéb tavaszi virágok szőnyege borítja az ébredő erdő talaját.

Természetvédelem a Hevesi Füves Pusztákon

2017.04.01.

A Pélyi Ludas tanösvény bejárásával megismerkedhetnek a jellegzetes dél-hevesi élőhelyekkel (szikes gyepek, mocsarak), vízfelületekkel, a mesterséges és természetközeli cserjésekkel, erdőkkel és azok élővilágával. Eközben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a természetvédelmi célokat, kezelési feladatokat és problémákat is bemutatják.