2017.04.01.

Arak-Vadex tájfutó verseny

Arak-Vadex tájfutó verseny

A verseny időpontja: 2017. április 1-2. (szombat-vasárnap)

A verseny helyszíne: Székesfehérvár, lakótelepi környezet a történelmi belváros közvetlen szomszédságában (szombat), Fehérvárcsurgó, Gaja-szurdok - “Pisztrángos-tó” (vasárnap)

A verseny formája: kétfordulós (1. futam rövidtáv, 2. futam normáltáv) országos rangsoroló tájékozódási futó verseny egyéni verseny összetett értékeléssel.

Versenybíróság
Elnök: dr. Stein Barnabás
Titkár: Pápainé Poós Ildikó
Pályakitűző: Vékony Andor (sprint versenyek), Pápai János (normáltáv)
Ellenőrzőbíró: Molnár Péter

Szállás: ARAK - VADEX Kupa versenyzői számára tornateremben Székesfehérváron 1.000 Ft / fő / éj. Kollégiumban (Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium 8053 Bodajk, Bányász ltp. 16.) a mindenkori férőhelyek erejéig 2500 Ft/fő/éj. (IFA nincs) Elhelyezés 4 ágyas szobákban (2*2 emeletes ágy/szoba, saját WC-vel és fürdőszobával). A kollégium szállás díja jelentkezéskor fizetendő, számla igényeket kérjük előre jelezni a pontos cím megadásával. Szállást csak a jelentkezéskor kapott szállásjegy felmutatásával lehet elfoglalni délután 17-20 óra között. A szállásokat vasárnap reggel 9-ig kell elhagyni.

Szállítás: A sprint verseny helyszíne tömegközlekedéssel elérhető, ezért szállítást nem szerveznek. Központi szállítást vasárnapra sem szerveznek, de igény esetén Fehérvárcsurgó - Guttamási elágazástól megoldható.

Díjazás: A 2 versenynap összetett eredménye alapján minden kategória 1-3 helyezettjeinek érmet és tárgyjutalmat biztosítanak a szervezők, nyílt kategóriákban és 10DK-ban eredményt nem hirdetnek.

Program:
2017.április 1. szombat 13:00 Sprint egyéni
2017. április 2. vasárnap
10:00 Normáltáv
13:30 ARAK - VADEX Kupa
összetett eredményhirdetése

Minden versenyzőnek rendelkeznie kell érvényes sportorvosi igazolással!

Kategóriák:
F(M)/N(W) 10D (sprinten nem szalagos), 10DK, 12C, 14B, 16B, 18B, 15-18C, 20 A, 21A-BR-C 35-40-45-50-55-60-65-70B, 35 BR, F(M)75-80B, NyT, NyK
Kevesebb, mint 5 fő határidőig történő nevezése esetén a nevezetteket más kategóriába sorolják be.

A nevezési határidő: 2017.03.22. 24:00

Nevezés: Online: http://nevezes.mtfsz.hu/ vagy e-mailben: araknevezes@gmail.com. Az e-mailen érkezett nevezéseket 2 napon belül visszaigazolják, ellenkező esetben kérik megismételni. Nevezéskor a következő adatokat kérik megadni: egyesület, név, kategória, születési dátum, SI-dugóka szám.

Költségek - Nevezési díj:

 • Sprint versenyre: 2.000,- Ft/fő. A kedvezményes M/W10-14, M70-80, W65-70, NyK kategóriában: 1.300,- Ft/fő,
 • Normáltávra: 2.300,- Ft/fő. A kedvezményes M/W10-14, M70-80, W65-70, NyK kategóriában: 1.500,- Ft/fő,
 • Mindkét napra: 4.000,- Ft/fő. A kedvezményes M/W10-14, M70-80, W65-70, NyK kategóriában: 2.500,- Ft/fő,
 • Tájfutó játékok: 200,- Ft/fő/játék.

Módosítás és nevezés határidő után, illetve helyszínen: 500,- Ft pótdíj/fő/futam, kivéve NyK kategória.

Terep:

 • Sprint: Városi környezet, jórészt lakótelep, eltérő beépítettséggel, helyenként parkokkal, játszóterekkel, többnyire kiváló futhatósággal és láthatósággal.
 • Térkép A4-es, M=1:4000, alapszintköz 2,5m, javítva 2017-ben.
 • Speciális információk: A pályák több, nem túl forgalmas utat kereszteznek, útlezárás nem lesz, kérünk mindenkit, hogy a KRESZ szabályait tartsa be! A verseny során minden indulótól elvárjuk a sportszerű versenyzést, ezért a tiltott területeken - áthatolhatatlan falak, kerítések, tiltott virágágyások, és egyéb a térképen jelölt tiltott területek - az áthaladás tilos.
 • A tiltott területen való áthaladást szigorúan ellenőrizzük, és kizárást von maga után!
 • Normáltáv: A Bakony egyik leghangulatosabb patakvölgye a hegység legkeletibb részén.
 • Térkép A4-es, M=1:10000, alapszintköz 5m, javítva 2016-ban, felülvizsgálva 2017-ben.

Egyéb verseny:
Szombat: Székesfehérvár általános és középiskolái részére külön versenyt hirdetnek (egyéni, v. páros indulással), ahol a legtöbb eredményes indulót nevezett iskolának lehetősége lesz, később egyeztetett időpontban, 30 diákját elvinni a Vadex soponyai erdei iskolájába egy bemutató foglalkozásra.
Szombat-vasárnap: gyerekverseny és egyéb tájfutó játékok

Egyéb:

 • A versenyt a SPORTident rendszerrel rendezik. A dugókabérlés az ARAK - VADEX Kupa indulóinak FN 14-ig ingyenes a többi kategóriában 300 Ft/fő/nap.
 • Az értesítő megjelenése után új nevezést, vagy kategóriamódosítást, csak a megrendezésre kerülő kategóriákban tudnak elfogadni.
 • A célban mindkét nap fedett öltözési lehetőség korlátozottan áll rendelkezésre. Egyesületi sátrak felállítása a hely erejéig megengedett. A célban büfé üzemel.
 • Versenyértesítőt az Interneten tesszük közzé, a verseny előtt 8 nappal.
 • A befutott versenyzők frissítőt kapnak.
 • Nevezési határidőig történő előzetes igénybejelentés alapján az ARAK - VADEX Kupa indulóinak 500 Ft/adag áron jegyre, fejenként egy tál vadgulyást biztosítunk.
 • A célban minden elindult versenyző köteles lejelentkezni.
 • Gyermekverseny a cél közelében lesz, minden induló kis ajándékot kap.
 • A versenyen bármilyen kereskedelmi tevékenység csak a versenybíróság előzetes engedélyével lehetséges.
 • Aki részt vesz a rendezvényen, az hozzájárul a képi rögzítéshez.A versenyen mindenki saját felelősségére indul.

A verseny fővédnökei:
Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár MJV polgármestere
Dr. habil. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja
Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója

Védnökök:
Monspart Sarolta tájfutó világbajnok
Bugár József, az MTFSZ elnöke

Rendező:
A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség megbízásából a székesfehérvári Alba Regia Atlétikai Klub Tájfutó Szakosztálya.
Honlap: http://araktajf.blog.hu/
facebook.com/arak.tajfutas

Mindenkit szeretettel várnak!

Forrás: erdeiprogramok.hu

Korábbi hírek

Természetvédelem a Hevesi Füves Pusztákon

2017.04.01.

A Pélyi Ludas tanösvény bejárásával megismerkedhetnek a jellegzetes dél-hevesi élőhelyekkel (szikes gyepek, mocsarak), vízfelületekkel, a mesterséges és természetközeli cserjésekkel, erdőkkel és azok élővilágával. Eközben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a természetvédelmi célokat, kezelési feladatokat és problémákat is bemutatják.

Kockásliliom túra az Őrségben

2017.04.01.

A túra résztvevői megismerkedhetnek többek között a kockásliliommal, illetve bemutatásra kerülnek a terület természeti értékei, és a Büksi földvár nyomai is.

Tájékozódási túra és akadályverseny Sasréten

2017.04.01.

Családok, baráti csapatok jelentkezését várja a Mecsekerdő Zrt. az izgalmas, turistatérképen bejelölt nyomvonalon zajló, természetismereti és tájékozódási feladatokkal tarkított akadályversenyre.

Bolondozások napja a Mecsextrém Parkban

2017.04.01.

Bolondos Rajzverseny! Rajzolj le egy tréfás gondolatot és hozd magaddal! Minden résztvevő nyereménysorsoláson vesz részt, a fődíj Mecsextrém belépőjegy! A helyszínen arcfestők és bohóc várja a gyerekeket!

Kockásliliom túra Csákánydoroszlón

2017.04.01.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett túrán a résztvevők megismerkedhetnek többek között a kockás liliommal, a terület természeti értékeivel, és a Büksi földvár nyomaival is.

Éjszakai Kalandtúrák a Budakeszi Vadasparkban

2017.03.31.

A látogatók az Éjszakai Kalandtúrák során szakvezetők kíséretében nyerhetnek exkluzív bepillantást a Budakeszi Vadaspark záróra utáni életébe. Ez azért különösen izgalmas, mert a vadasparkban lakó állatok némelyike éjszakai életmódot folytat, így mikor a nap lenyugszik, ők akkor kezdik – vagy épp folytatják – a szokásos napi rutinjukat: esznek, isznak, játszanak, rohangálnak, fára másznak, vadásznak, vagy éppen aktív társadalmi életet élnek. Az éjszakát a máskor nem hallható zajok, neszezések, kaparások, horkantások, huhogások és szárnysuhogások teszik még borzongatóbbá.

Babák és mamák a Csanyiki Erdőházban

2017.03.31.

A Csanyiki Erdőház március végén vár minden kismamát és babát. Kellemes kikapcsolódás a kismamáknak, változatosság az otthon töltött mindennapokban.

Tavaszi erdei séta a Zselici Csillagparkban

2017.03.28.

Erdei séta a Zselici Csillagvizsgáló közeli, tavaszi hangulatú erdőben. Az iskolás és óvodás csoportok részére szervezett program során ismerkedés a planetáriummal, meteor kiállítás megtekintése.

Víz Világnapi túra a Kelemen-széken

2017.03.19.

A Kelemen-széken számos réce- és libafajjal találkozhatunk: tőkés réce, csörgő réce, fütyülő réce, nyílfarkú réce, kanalas réce, nyári lúd, nagy lilik. Ha szerencsénk van, a fokozottan védett vörösnyakú lúd is távcsőnk elé kerülhet. A nagy példányszámú vízimadarak kísérői a ragadozó madarak is. A vándorsólyom és a rétisast gyakori vendég ilyenkor, de a kis sólyom sem számít ritkaságnak. Meleg, szélálló öltözet ajánlott!